ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

 


Τι συμπέρασμα βγάζετε για τη δύναμη των κομμάτων αν δείτε το αποτέλεσμα των εκλογών στη Θεσσαλονίκη; Θριαμβεύει η ΝΔ με ποσοστο πολύ πάνω από αυτό που έλαβε τον Ιούνιο επειδη ψηφισαν τοσοι πολλοί τον Απ. Τζιτζικώστα; Η κινδυνευει να χασει την πρωτια αφού ο κ. Αγγελουσης είναι σε αποσταση αναπνοής από τον κ.Ζέρβα; Και μην πειτε άλλο οι περιφερειακες και άλλο οι δημοτικες, γιατι ο ίδιος Πρωθυπουργός ζητησε να στηριχτουν οι υποψηφιοι της ΝΔ στις περιφερειες και στις 3 μεγαλες πολεις . Τα ιδια ισχύουν και για τις υπολοιπες περιοχες της χωρας. Στην πολιτικη επιστήμη ξερουμε ότι τα τελευταια χρονια οι δεσμοι των πολιτων με τα κομματα και τις ιδεολογιες χαλαρωνουν – για αυτό και οι μετακινησεις των ψηφοφορων συχνα είναι βίαιες. Ολο και περισσοότερο μετράνε τα πρόσωπα . Το πρωι επινα καφε με μια φιλη που ψηφισε Συριζα το 19, Κυριακο ( ετσι το εθεσε- όχι ΝΔ!) φετος και στις δημοτικες εκλογες ενισχυσε τον Δουκα και στις περιφερειακες τον Χαρδαλια! Πριν από μερικα χρονια μπορει να την ελεγα αλλοπροσαλη , τωρα βρισκω ότι είναι αντιπροσωπευτικη μεγαλης μεριδας ψηφοφορων.

Προφανώς αν υπηρχε καποιο κυμα μεγαλης δυασρεσκειας κατά της κυβερνησης , κατι θα βλεπαμε και στις τοπικες εκλογες ( ειδικα στις περιφερειακες). Αλλα αφου αυτό δε συμβαινει, οι ψηφοφοροι ένιωσαν ελευθεροι να υποστηριξουν τα προσωπα που τους εμπνεουν περισσοτερη ασφαλεια. Γιατι η ασφαλεια είναι και το ζητουμενο στις μερες μας… Και η κομματικη προέλευση ουτε ιδιαιτερο ατου ηταν, ουτε εμποδιο.

Υπαρχει όμως και η μεγαλη αποχη . Αυτή παρατηρηθηκε ιδιαιτερα στην πολυπληθη Αττική.

Κουραση από τις εκλογες ή αδιαφορία για τα κοινα κρυβεται πίσω από τη σταση αυτή; Η δικη μου ερμηνεια είναι ότι σε ένα σημαντικο βαθμο η αποχη δειχνει κάτι άλλο. Απογοήτευση για την απόδοση των τοπικών αρχών και ελλειψη εμπιστοσυνης ότι θα κανουν ο,τι πρεπει για να προστατευσουν τους πολιτες τη δυσκολη ώρα. Αν κινδυνευεις να πνιγεις στη Βας. Σοφιας και ο ενας σου λεει ότι φταιει ο δημος κι ο άλλος ότι είναι δουλεια της περιφερειας, απλά λες κι εσυ «καλα, ας μεινω στο σπιτι μου με την επομενη βροχή»..

Αυτή την απογοήτευση και την ελλειψη ελπιδας να την προσεξουν οι πολιτικοι μας. Και επειδη ακριβως εκφραστηκε με αποχη , για την ωρα δεν είναι επικινδυνη για κανεναν. Αλλα με 60% των ψηφοφορων βουβό, καλυτερα να μη βιαζεται κανεις να πανηγυρισει ή να στενοχωρηθεί!

Χαρης Γούλιος

Επικοινωνιολογος- διευθ Marketing MEGA .

δημοσίευση στα ΝΕΑ 9/10/2023

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΗΠΩΣ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ;