ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ TWITTER 



 

Ας μιλήσουμε για το Twitter

Γιατί  να μιλήσουμε ειδικά για το Twitter και όχι για όλα τα social media;

Γιατί κάθε μέσο είναι διαφορετικό. Και γιατί μπορεί να βλέπουμε αυξηση χρηστών στο Tik tok και στο Instagram (και στο Snapchat ή στο Substack αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα) , όμως το Twitter επηρεάζει περισσότερο από όλα την πολιτική  συζήτηση.

Πόσο επιδραστικό είναι το Twitter;

To  κοινό του είναι περίπου 600.000 άτομα σύμφωνα με την εταιρεια(το Facebook φτάνει  τα 6.000.000) Η επιρροή του όμως έχει  ποιοτικά στοιχεία :το παρακολουθούν  οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και γενικώς οι opinion leaders. Και σίγουρα το υπολογίζουν.  Λέγεται ότι μέχρι και ανασχηματισμοί έχουν επηρεαστεί  από «κύμα αγανάκτησης» στο Twitter!

Εκφράζονται εκεί όλες οι πολιτικοκοινωνικές τάσεις;

Ναι μεν αλλά.. Οι μελέτες διεθνώς επιβεβαιώνουν ότι είναι το μέσο όπου κυριαρχούν τα άκρα. Τα σύντομα τουιτ , που μοιαζουν  με συνθήματα, ταιριάζουν καλύτερα σε οργισμένους ακτιβιστές παρά σε μετριοπαθεις κεντρώους! Ο Trump το απογείωσε  με τα εμπρηστικά τιτιβίσματα του ενώ κι εμεις την περίοδο των Μνημονίων είδαμε  πόσο καλά εξυπηρετούσε την έκφραση αγανάκτησης και την απλοποίηση των θεμάτων.  Αντίστοιχες δόξες έζησε το Twitter και  με το «Μακεδονικό» .

Στο  Twitter ασχολούνται με αυτά που απασχολούν την κοινωνία;

 Αν παρακολουθήσεις συστηματικά τις «Τάσεις» όπως διαμορφώνονται με τα τουιτ των χρηστών, καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα :  τα  μεγάλα  θέματα  της επικαιρότητας θα βρουν τη θέση τους σίγουρα. Δίπλα σε αυτά όμως μπορεί να  δούμε  να ξεπετάγονται  και θέματα που αναδεικνύουν μειοψηφίες με ειδικά ενδιαφέροντα. Πέρυσι , μια χιουμοριστική καμπάνια του Mega που έδειχνε τη Σμαράγδα Καρύδη ντυμένη γκέισα προκάλεσε κύμα αγανάκτησης με hashtag #culturalappropriation. Αν έμπαινε κάποιος εκείνη την ημέρα στο Twitter θα θεωρούσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει τις ίδιες ανησυχίες με τους διανοούμενους της Νέας Υόρκης σχετικά με την πολιτισμική καταπίεση των φυλετικά διαφορετικών. Αλλά δεν το νομίζω!

Αν στο Twitter επικρατούν τα άκρα μήπως να μην το παίρνουμε τόσο σοβαρά;

Το μέσο έχει εξαιρετικές δυνατότητες  και προσφέρεται για να επικοινωνήσουν οι πολίτες χωρίς διαμεσολαβητές. Ο Αλ Ασουάνι στην «Ανολοκλήρωτη δημοκρατία» περιγράφει   πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε το Twitter στην «αραβική ανοιξη» και πόσο βοήθησε την επικοινωνια των αιγύπτιων τότε. Μπορεί να μην είναι το πιο μαζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά αυτοί που το παρακολουθούν γίνονται αναμεταδότες και πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων , ακριβώς γιατί είναι οι ίδιοι πολύ δραστήριοι κοινωνικά και πολιτικά. Αρα, δε μπορεις να το αγνοήσεις!  Από την άλλη, όσοι ξημεροβραδιάζονται διαβάζοντας τουιτ , ας μην παρασύρονται.. Δεν είναι «καθρέφτης ακριβείας» της κοινωνίας μας!  Εχει πολλους οργανωμένους ακτιβιστές, έχει και πληρωμένους γραφιάδες  που κάνουν δουλειά για τους εργοδότες τους ! Το παρακολουθούμε αλλά δεν αφήνουμε να μας παρασύρει στον κόσμο του. Από προσωπική εμπειρία λέω ότι μπορεί να  μπεις για να δεις τι συμβαίνει και σε 3 λεπτά να σου  ανέβει η πίεση από την ένταση και την υστερία που επικρατούν! Ενώ έξω έχει ήλιο και είναι ο,τι πρέπει για να πας μια ήρεμη βόλτα..

 

Δημοσίευση στα ΝΕΑ Τετάρτη 6/10/2021

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΗΠΩΣ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ;

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ